Twee keer pech (of geluk) in één maand 

Oude bekende van de Stichting, Tank de KROHNE-kat, heeft onlangs in 1 maand tijd twee keer pech/geluk gehad.
 
De 1e keer stond hij ’s morgens te knuffelen met zijn verzorgster toen die hem hoorde hoesten en een raar groen ‘puntje’ bij zijn neusgat zag. Ze probeerde het weg te vegen maar toen werd het groter. Tot Tanks grote schrik nam ze hem daarna in een headlock. Om vervolgens een enorme grasspriet uit zijn neus te trekken!
 
Katten eten gras om haarballen kwijt te raken maar soms schiet zo’n spriet verkeerd en eindigt hij in de neus/keelholte i.p.v. doorgeslikt te worden en in de maag te eindigen. (zie afbeelding) Je kan dit merken aan je kat als hij opeens enorm aan het hoesten en/of niezen gaat, of maar blijft braken in een poging de spriet kwijt te raken.
 
Anatomie van een vastzittende grasspriet 
 
Bij de meeste katten is het noodzakelijk om ze onder narcose te brengen en dan de spriet te verwijderen. Maar dankzij een grote dosis geluk kon kwam bij Tank de grasspriet er in één keer in zijn geheel uit. Alhoewel het ongetwijfeld even flink zeer deed (denk ‘papiersneetje aan de bìnnenkant van je neus’!) was het voor een wilde kat als Tank een stuk fijner & veiliger als gevangen worden, een kooitje in, de auto in om vervolgens als mollige 14jarige kat onder zeil gebracht te moeten worden.
 
Tank’s tweede pech/geluk-geval had hij, toen een KROHNE-medewerker aan zijn verzorgster meldde dat er aan zijn voorpoot één nagel was die wel heel lang werd en nu compleet krom stond. Oudere katten lopen minder en daardoor slijten de nagels ook minder snel af. Maar ze groeien wel in hetzelfde tempo door. Daar kan je dus problemen mee krijgen.
 
Tank   Tank grasspriet 
 
 
Een wilde kat die altijd buiten loopt zijn nagels knippen, dat was best ff plannen. Gelukkig is Tank gewend om ’s morgens achter zijn verzorgster aan naar binnen te lopen voor zijn ontbijt. Alleen dit keer werd de deur zijn rug dichtgedaan, werd hij door Caroline in de houdgreep genomen en half achterover geleund, waarna zijn verzorgster als een speer aan het knippen sloeg.
 
Als eerste (niemand wist hoe lang Tank het zou tolereren) natuurlijk de “probleem-nagel” geknipt. Wat een enorm ding was dat! En hij zat inderdaad al tot ìn zijn voetkussentje. Omdat hij door de schrik nog steeds als verlamd hing, zijn meteen in recordtempo ook de rest van zijn nageltjes geknipt. Om het af te ronden werd er een pipet tegen de vlooien in zijn nek gespoten en toen mocht Tank tot zijn grote opluchting weer los en naar buiten.
 
Met verbluffende snelheid en een stuk soepeler als voorheen verdween zijn oude mollige lijf in het struikgewas. Om na een half uurtje weer tevoorschijn te komen voor dat ontbijt wat hij tot zijn grote ongenoegen nog steeds niet gehad had. Zijn verzorgster vind Tank nu helemaaaaaal niet leuk meer, maar er is hem wel tot 2 keer toe een tripje naar de dierenarts bespaard.
 
 
nagels   Tijgerklauw
 
Enne….. die liefde komt ook wel weer terug als hij over de schrik heen is  ;-)

 

Verbod op afschieten van (zwerf)katten – of toch niet?

Auteur: Nettie Dekker

Dit artikel is eerder geplaatst op de website van Faunabescherming


In de brief van 3 maart 2014 van staatssecretaris Dijksma over de in november vorig jaar aangenomen motie van de Partij voor de Dieren over het afschieten van katten is te lezen dat ze het afschieten van zwerfkatten niet uitsluit.


‘De besluitvorming over het al dan niet beperken van een populatie zwerfkatten is neergelegd op provinciaal en gemeentelijk niveau’, zo schrijft ze aan de Tweede Kamer. ‘Het afschieten van verwilderde huiskatten is mogelijk in het kader van de bestrijding van overlast en schade. De faunabeheereenheden kunnen in het buitengebied de populatie verwilderde katten beperken om de overige fauna in een gebied te beschermen, of op verzoek van gemeenten vanwege de overlast. De Flora- en faunawet beschermt de verwilderde huiskat niet, maar er is wel een ontheffing nodig om het jachtgeweer te mogen gebruiken.’

 

 

Slachtoffers

Jaarlijks schieten Nederlandse jagers tussen de 8000 tot 13.500 katten. Een schatting die volgens ecoloog Hugh Jansman van onderzoeksinstituut Alterra conservatief is: ‘Er zijn weinig cijfers bekend omdat het onderwerp gevoelig ligt. Waarschijnlijk gaan veel afgeschoten dieren onaangemeld de grond in.’ Afschot vindt vooral plaats in de provincies Noord-Brabant, Friesland, Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland, Texel en in het zuiden van Limburg.

 

Petitie

De Dierenbescherming verzamelde eind vorig jaar een door meer dan 136.000 mensen getekende petitie tegen het afschieten van katten. Ook De Faunabescherming is van mening dat het afschieten van zwerfkatten zinloos en wreed is. Veel zogenaamde ‘verwilderde katten’ zijn huiskatten met een eigenaar. Het is onmogelijk dat jagers het verschil tussen een huiskat en een verwilderde kat kunnen zien, zoals ze zelf beweren. Bovendien werkt afschot averechts. Echte verwilderde katten bezetten een territorium en verjagen andere katten. Dood je deze katten, dan ontstaat er ruimte voor nieuwe katten.

 

Verzet

De aangenomen motie riep van verschillende kanten weerstand op. Zo is Staatsbosbeheer (SBB) tegen het verbod. ‘Een bedreiging voor de vogels in het Texelse duingebied’, reageerde woordvoerder Erik van der Spek. Uit onderzoek naar wat de ongeveer vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog eten, blijkt dat hun dieet voornamelijk bestaat uit zoogdieren (86,3 procent vs. 13,7 procent vogel). De veldmuis blijkt met 60 procent dagelijkse kost. Eenzelfde beeld gaf onderzoek op Vlieland. Voor het ‘grote’ gevaar dat de dieren vormen voor vogels, zoals SSB en de provincies Zuid-Holland en Utrecht nog steeds beweren, is dus geen enkel bewijs.

 

Roofdieren

Katten worden er regelmatig van beschuldigd dat het gevaarlijke en onverzadigbare seriemoordenaars zijn. Bij huiskatten behoeft dat beeld in ieder geval bijstelling. Uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat de Schierse huiskat tussen de 0,01 en 0,05 prooidieren vangt. Een veldproef in het BBC-programma Horizon wijst uit dat de ongeveer vijftig katten van Shamley Green, een klein dorpje in het graafschap Surrey gemiddeld een halve prooi per kat per week vangen.* Opvallend was ook hoe dicht de katten bij huis bleven. De onderzoekers op Schiermonnikoog merkten dit ook op: de gemiddelde huiskat gaat niet verder dan 183 meter van huis.

 

Wat dan wel?

Terug naar de zwerfkatten. Veel beter is om verwilderde zwervende dieren te vangen, te castreren en vervolgens weer los te laten. Katten uit dergelijke programma’s worden vaak gevoerd door vrijwilligers. Zij hoeven hun voedsel dus niet bij elkaar te jagen (zie ook kadertekst). Verder blijven zij op deze manier het territorium bezetten, waardoor nieuwe huiskatten zich niet aansluiten. De ‘kattenjachtprovincies’ doen er beter aan geld te steken in lopende castratieprogramma’s van zwerfdieren binnen hun grenzen. Een steriele populatie kan niet groeien. Afschot leidt daarentegen alleen tot een toename van het aantal zwerfkatten en is daarom inefficiënt, zinloos en wreed.
* Bron: NRC

 

Jagers en katten

De jagersvereniging KNJV liet in een artikel in Metro op 2 oktober 2013 weten niet op katten te willen schieten. ‘Toch blijven de jagers voorlopig op de dieren schieten in de buitengebieden van de provincies waar dat is toegestaan. “Tot we zover zijn, vervullen jagers hun plicht. Letterlijk, want ze doen dit met tegenzin”, stelt een woordvoerder.’* Met hoeveel tegenzin zij hun plicht vervullen, blijkt uit het relaas van de Stichting Herplaatsing Zwerfkatten Dordrecht: ‘Vorig jaar nog een van m’n zwervers in Merwelanden gevangen omdat ze mankte met voorpoot. Negen jaar daarvoor was ze gesteriliseerd. Bleek dat haar voorpoot helemaal verbrijzeld was door hagel! Heeft ze negen jaar geleefd als zwerver. We hebben haar negen jaar gevoerd en dan wordt ze door een jager die er plezier aan beleeft gewoon ernstig mishandeld! We hebben haar laten inslapen. Ik dacht dat jagers verplicht waren hun aangeschoten “wild” op te sporen en uit hun lijden te verlossen?’ In het blad Dier van de Dierenbescherming, vertelt een stel over de twee katten die zij verloren aan jagers: ze waren respectievelijk met 15 en 49 kogels doorzeefd.

* Bron: Metronieuws

 


 

Brokken zijn zeer welkom!

Helaas is de tijd van warme lange dagen met een overvloed aan voedsel weer voorbij. Voor de zwervers betekent meer er harder moeten werken om jezelf warm en je buik gevuld te houden.
 
Door de toegenomen behoefte aan bijvoederen, is de bodem van onze brokkenvoorraad nu echt wel bereikt. Wat kilo's droogvoer zouden we heeeeeel goed kunnen gebruiken. Heeft u een een brokken-donatie voor ons? Stuur dan een emailtje naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
 
Uiteraard kunt u ons ook financieel steunen door een bedrag over te maken op IBAN NL64 ABNA 0436 5497 51 ten name van Stichting Herplaatsing Zwerfkatten te Dordrecht

Namens de zwervers alvast heel hartelijk bedankt en een hele fijne kerst gewenst!
 
 
 
 Simons cat

 


Bezoek van 'Partij voor de Dieren'

 

Maandag 24 juni kwam Werkgroep Dordrecht van de Partij voor de Dieren een kijkje nemen bij Stichting Herplaatsing Zwerfkatten. Hun conclusie: heeft Dordrecht een zwerfkatten probleem? Nee. En daar schijnt een goede reden voor te zijn. Het werd tijd om eens te horen én te zien hoe dit in zijn werk gaat.

 

Lees het hele artikel op de site van Partij voor de Dieren. 

 Partij voor de Deren - Werkgroep bezoek 


Stichting is trots op haar dappere vrijwilligers, die mee deden aan deze actie

Tommy gevangen  

Tommy is gered. De kat was zoekgeraakt in een slooppand aan de Hoogstraat in het centrum van Vlaardingen en zat daar al ruim vijf dagen vast zat in een ruimte tussen de muren van twee panden.

 

Lees het hele artikel op de site van Rijnmond.nl.


Tommy's verhaal vanuit onze vrijwilligers

 

Maandagmiddag kregen we het bericht van Tommy. Tommy, een kater van 1 jaar, zou al dagen vastzitten in een spouwmuur van een pand in Vlaardingen. Brandweer en een sloopbedrijf hadden het pand al onderzocht en het bleek onmogelijk om Tommy te redden wegens instortingsgevaar van het pand.Tommy liet met regelmaat zijn gemiauw horen. Voor ons een reden om alles op alles te gaan zetten om Tommy te redden.

 

Aangekomen in Vlaardingen bleek dat er nog veel meer dierenliefhebbers zich voor het pand verzameld hadden in de hoop iets voor Tommy te kunnen doen. Na goed geluisterd te hebben en met z’n allen te overleggen wat de beste manier zou zijn om bij Tommy te komen, kwamen we tot de conclusie om aan de buitenkant van het pand in de spouwmuur een gat te hakken om te kijken of Tommy hier naartoe kon komen. Sebastiaan Vinke van InterBouwService uit Vlaardingen is een beer van een vent met een enorm groot Dierenvrienden-hart. Hij is resoluut in de spouwmuur gaan hakken tot er een gat ontstond waardoor we met een zaklamp naar binnen konden schijnen.  Daar zagen we 2 oogjes oplichten: TOMMY!!!

 
 http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Tommy_zps85f633d2.png

Sebastiaan heeft het gat groter gemaakt zodat St. Herplaatsing Zwerfkatten Dordrecht met een met blikvoer ingesmeerde vangstok Tommy naar het gat kon lokken. In eerste instantie bleek het gat te klein om Tommy er doorheen te trekken. Sebastiaan heeft het gat toen nog groter gemaakt. Ook de eigenaar was inmiddels ter plaatse. Tommy was behoorlijk angstig. Door het horen van de stem van zijn baasje en omdat de geur van het eten dat hem in het gat werd aangeboden toch wel erg aanlokkelijk was, kon een vrijwilliger van de Stichting hem in zijn nekvel grijpen en door het gat heen trekken.

 In overleg met de eigenaar heeft de Stichting Tommy meegenomen en in het Dierenziekenhuis in Dordrecht laten onderzoeken. Tommy heeft een infuus met vocht gekregen en een penicilline injectie want hij had koorts. Verder had Tommy niets gebroken en had hij geen wonden. Tommy krijgt nu rust en speciaal voer om aan te sterken. Woensdag gaat Tommy (als het goed gaat) weer naar huis.Sebastiaan: hartstikke bedankt dat je zonder enige twijfel een gat in de muur hebt gehakt. En gelijk op de juiste plek!!NB: Toen de brandweer en het sloopbedrijf op zoek zijn geweest naar Tommy, zat hij waarschijnlijk nog hoger in de spouwmuur. Daardoor bleek het onmogelijk voor de brandweer en het sloopbedrijf om Tommy te redden. Het pand staat namelijk op instorten.Toen wij ter plaatse waren, was Tommy vermoedelijk in een paar uur tijd van boven naar beneden in de spouwmuur gezakt.
Misschien is het daarom ons wel gelukt om Tommy te bereiken. Maar ja, in dit soort situaties moet je wel een beetje geluk hebben!!

 

pluim
 

Pluim voor onze voorzitter

 

Op Valentijnsdag heeft Caroline van de Partij voor de Dieren een oorkonde ontvangen voor de jarenlange inzet voor de zwerfkatten in Dordrecht. En alhoewel haar naam op deze officiële erkenning prijkt is "Deze oorkonde voor alle vrijwilligers", aldus Caroline.

 

Op de website van Dordt Centraal staat een uitgebreid artikel over de stichting en deze pluim van de partij voor de dieren. Lees het artikel hier.

 oorkonde

 


 Ariel 

GEZOCHT: Eigenaar van drenkeling

 

Deze dame heeft een hoop geluk gehad, ze is op 4 december door mensen van de Dierenambulance uit het water gevist! Ze was namelijk te water geraakt op het bijzonder drukke vaarpunt bij het Groothoofd in Dordrecht

 

Doodsbang, onderkoeld en flink onvriendelijk door alle stress is ze in veiligheid gebracht. 

 

Graag zouden wij de mensen van de dierenambulance helpen om haar te herenigingen met een eigenaar, mocht ze een ontsnapt&enorm gemist huisdier zijn. Als er toevallig iemand is die haar herkend neem dan contact met ons op, dan zullen wij ervoor zorgen dat kat en baasje weer samen onder de kerstboom komen.

 

Vermeld in uw telefoontje of email dat het om Ariel gaat.

 


 

 


 

 Oproep!

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/images.jpg

 

Beste dierenvrienden,

 

zoals jullie ongetwijfeld gemerkt hebben is de zomer geweest en staan de herfst en winter weer voor de deur.

 

Voor de zwervers betekend dit dat er koude, natte en barre tijden aankomen in hun buitenleven. U kunt hun leven op hele simpele manieren een stuk fijner maken. 

 

 

 

 

 

Wij zijn op zoek naar de volgende zaken

 

 • Oude buitenhokken van konijnen (deze worden door ons omgetoverd tot voeder- en/of schuilplaatsen)
 • Timmerhout (om de hokken mee op te kunnen knappen/aan te kunnen passen) 
 • Oude dekbedden, slaapzakken, mandjes en fleecedekens (i.v.m. optrekkend vocht bij voorkeur synthetisch) om de zwervers van een warm&droog bedje te geven
 • Blikvoer en brokken zijn ook altijd van harte welkom, nu de zwervers meer calorieën nodig hebben om gezond en warm te blijven.

 

 

Als u ons aan 1 of meerdere van deze zaken kunt helpen, stuurt u alstublieft een emailtje naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 


Dierendag 2012

 Prinses Kat 

Denkt u op Dierendag als u uw eigen huistijger verwent met een extraatje, ook eens aan de zwerfkatten?

 

De zomer is helaas voorbij, zoals duidelijk te merken is. De zwervers zullen meer eten nodig hebben, omdat het meer energie kost om zichzelf warm te houden en prooidieren (zoals jonge vogeltjes, muisjes etc) schaarser worden. Ook zullen zij eerder ziek worden, doordat ze dag en nacht in weer&wind buiten moeten leven. En zoals iedere baasje weet, kunnen kosten bij de dierenarts rap oplopen als een dier flink ziek wordt.

 

Laat het ook voor de zwervertjes Dierendag zijn, en maak eens een donatie over (groot-of klein) op IBAN NL64 ABNA 0436 5497 51 ten name van Stichting Herplaatsing Zwerfkatten te Dordrecht. 

 zielepietje 

 


Weet u van deze zwerver?

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/001.jpg

 

Eindelijk weer eens één van de schuwe zwervers gezien bij mijn voederplek. Ik was al bang dat we de vogeltjes en zo aan het voeren waren. Maar, meneer is er nog steeds. Ziet u het stukje van het oortje? Dat is onze herkenning dat de kat "geholpen" of te wel gecastreerd of gesteriliseerd is.

 


Katten met zo'n oormerk zijn door ons gevangen. Dan worden ze geëvalueerd (is dit een tamme of een wilde kat) Als blijkt dat er een huiskat in de vangkooi gelopen is, wordt deze netjes afgeleverd bij 1 van de erkende dierenasiels hier in de regio. Een overzicht daarvan kunt u vinden op www.dierenasiels.com.  

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/earmark.jpg

 

De exemplaren die te verwilderd zijn om nog een goede huiskat te worden, gaan onder het mes en worden gecastreerd/gesteriliseerd. Als laatste krijgen ze van de dierenarts nog een oormerk mee, zodat we weten dat dit exemplaar al geholpen is, mochten we de heer/dame in kwestie nog tegenkomen in de toekomst.

 

 

 

Mocht u een zwerfkat willen aanmelden, kijk dan altijd even goed of beide oortjes nog intact zijn. Is dat niet het geval, dan betreft het hier een bekende zwerver die al door ons geëvalueerd en geholpen is. Deze hoeft u dan dus niet nogmaals aan te melden, want zij kunnen niet meer voor nageslacht zorgen 

 

 


Van te voren nadenken

Cute kitten Met (bedroevend grote) regelmaat wordt de Stichting benaderd met de vraag; Nemen jullie ook tamme huiskatten op? Het antwoord hierop is kort-maar-krachtig; NEE.
 
Als u afstand wilt doen van uw dier, vindt u op de linkspagina van onze site de adressen van bevriende dierenopvangcentra en dierenasiels. Ook op www.dierenasiels.comkunt u de adressen vinden van alle erkende dierenasiels in Nederland en België. 
 
Wat wij wel willen doen, is een dringend advies geven; denk na VOOR u besluit om dat schattige bolletje wol waar u zo voor smelt mee naar huis te nemen. Vindt u het ook nog leuk als; 

 

 • Het pluizebolletje een slopende hyperactieve puberkat is geworden? Of gewoon een grote kat?  
 • Wat als u een vriend(in) krijgt, en deze houdt niet van katten?
 • Wat als u in de toekomst kinderen krijgt, en deze zijn allergisch? Is er dan een vriend/ familielid die optreedt als 'voogd' en de kat een nieuw liefdevol thuis wil geven? 
 • Is de kat ook nog leuk, hij speciaal dieetvoer nodig heeft van €25,- per zak? 
 • Mocht hij door medische of stressgerelateerde oorzaken (tijdelijk) onzindelijk raken, is dat iets wat u op wilt lossen? Of mee leren leven? 
 • Bent u ook nog vertedert als (ondanks verschillende soorten krabmeubelen) uw bankstel tot favoriete krabplek is uitgeroepen?  
 • Heeft u nagedacht over iemand die de zorg voor langere tijd over kan nemen als u met vakantie gaat, of bijvoorbeeld moet worden opgenomen in het ziekenhuis? 
 •  Kijk ook gerust 15 jaar de toekomst in; woont u dan ook nog zelfstandig? (de meeste bejaardentehuizen laten geen huisdieren toe)  
 • Wat als blijkt dat u door uw werk en een actief sociaal leven toch wel érg weinig thuis bent, en poeslief heeft besloten om zich dan maar te amuseren met kleine "verbouwingen" aan uw huis en interieur?
 

 


Is een kat dan ook nog leuk?

 

Mocht u bij het lezen van het bovenstaande toch twijfels hebben, of wellicht meteen denken "nee dat is mij teveel gedoe" begin dan niet aan een dier. Alle dierenasiels hebben een chronisch tekort aan goede&betrouwbare vrijwilligers. Op die manier kunt u op een parttime basis, toch een beetje baasje zijn. Spelen of kroelen met katten, een asielhond een fijne wandeling bezorgen etc. Ook aan gastgezinnen is een grote behoefte. Zo kunt u een getraumatiseerd of revaliderend dier een paar weken in huis hebben, en het de kans geven om te herstellen van hetgeen ze hebben meegemaakt. Opvangmamma zijn van een nestje pleegkittens, tot ze oud genoeg zijn om naar een eigen baasje toe te gaan is ook beslist een hele mooie ervaring!
 
Moeilijk als het kan zijn als je naar zo'n schattig snoetje kijkt is toch ons dringende advies; denk niet met je hart maar met je hoofd. Het nemen van een dier behoort een levenslange verbintenis te zijn. Niet iets wat je hebt totdat het niet leuk meer is...

 

 

Correctie op de advertentie in de Dordt Centraal


Met onze advertentie  in de Dordt Centraal is helaas iets niet goed gegaan. Hierin wordt gemeld dat mensen die interesse hebben in een kitten, contact op kunnen nemen met Stichting Herplaatsing Zwerfkatten Dordrecht, maar dat is niet het geval.

Geïnteresseerden in kittens kunnen contact opnemen met onze bevriende organisatie Stichting Kittenopvang Weba in Papendrecht. Dat kan via

 

Stichting kittenopvang WeBa
P. Zeemanlaan 56
3356 BS Papendrecht
T: 06-83210242 / 06-41782037
@: stichtingkittenopvangweba@live.n

 

Kijk ook vooral even op de Baasje Gezocht pagina, u smelt gegarandeerd weg!

http://www.stichtingkittenopvangweba.nl/index.php/baasje-gezocht

 


 Dringende vraag i.v.m. verslechterende gezondheidstoestand

 

 

Wie kent deze kat? Hij loopt al een tijdje scharloos op het Berlage erf te Dordrecht. Het is een zeer sociale kat en vindt iedereen geweldig. Hij is zelfs niet bang voor kinderen. Als u de eigenaar kent (of bent) graag contact opnemen via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 


Met dank aan Donateurs&Dordt Centraal een zeer succesvolle actie voor de zwervers

 

                     http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/PalletBrok.jpg  http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/DonatieBrok.jpg

 

De oproep over zwerfkatten die dringend hulp nodig hadden door het barre winterweer heeft heel wat losgemaakt bij katlievend Dordrecht. In de dagen na de oproep hebben we bijna 450 kilo brokken ingezameld. Ook op de bankrekening van de Stichting Herplaatsing Zwerfkatten stroomden de giften binnen. Dat geld is gebruikt om met veel korting breukzakken met nog eens 300 kilo voer aan te schaffen bij een fabrikant.

 

Nu, drie weken na het begin van de actie, is zo’n 550 kilo voer gemengd in emmers, waarvan de helft al is uitgedeeld aan de vrijwilligers die de katten voeren. Zij hoeven zich even geen zorgen te maken over slinkende voorraden. Het was geweldig om te zien hoeveel mensen zich het lot van deze zwervertjes aantrekken. Het is ook een steuntje in de rug voor alle vrijwilligers die zich dag na dag bekommeren om deze dieren.

 

Dus: namens de stichting en vrijwilligers nogmaals hartelijk dank aan de mensen van de Dordt Centraal voor het plaatsen van onze noodkreet.

 

En uiteraard de allergrootste dank aan al die fantastische vrijgevige donateurs aan wie wij deze "Brokkenberg" te danken hebben!


De eerste donatie!

 

 

Vanmiddag kwamen we thuis na het voeren van de zwerfkatten. Er hing een tas aan de deur: Voer voor de zwerfkatten!

 

De 2 emmers zijn de brokjes voor de zwervers nadat we het nieuwe voer (brok) gemengd hadden met wat we nog hadden. Donateurs: BEDANKT!

 

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/voer001.jpg

  http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/voer002.jpg

 


RTV Dordrecht laat zwerfkatten niet in de kou

 

 

 


 Beste Dierenvrienden

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/coldcat.jpg

 

 

 

Door het koude barre winterweer van de afgelopen periode, slinkt onze voorraad brokken voor de zwervers in een alarmerend tempo. In deze weersomstandigheden kunnen ze zelf amper prooidieren vangen en daarnaast gebruiken ze meer calorieën om warm teblijven en moeten dus meer eten. 


Wat wij dus heel hard nodig hebben zijn flinke hoeveelheden brokken. Kunt u ons daar aan helpen? Stuur dan een mailtje naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

 

Namens de zwervers op voorhand bedankt!

 

 

 

 


Update Hercules

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/NetOpTijd.jpg

 

Beste dierenvrienden, hartelijk dank voor alle belangstelling voor Hercules maar gelukkig kunnen we goed nieuws melden; hij heeft een nieuw thuis! Zoals jullie aan de foto kunnen zien was dat echt geen moment te vroeg, want hij was in een werkelijk afgrijselijke staat. Hoe een eigenaar in staat is om een onschuldig dier zo afschuwelijk te verwaarlozen, is iets wat wij hier nooit zullen begrijpen.

 

Inmiddels zit hij gelukkig veilig bij zijn nieuwe baasje. Er  liggen nog de nodige bezoekjes aan de dierenarts en een gedragtherapeut in zijn toekomst om de geleden ellende te herstellen (als u hiermee wilt helpen kunt u ons mailen) maar Hercules heeft in ieder geval nu zijn "Gouden Mandje" gevonden

 

 


Wegens snel verslechterende gezondheidstoestand, met spoed een nieuw thuis gezocht voor Hercules

 

 Eén van onze vrijwilligers stuurde ons deze email&foto's. Onze Stichting bemiddeld normaal gesproken niet voor niet-zwervers, maar door de snel verslechterende toestand van de kat hebben we besloten om in dit geval een uitzondering te maken. Hieronder plaatsen wij het mailtje wat we kregen. Mocht u belangstelling hebben voor Hercules en kan u hem de kalme&stabiele thuissituatie met volop ruimte en aandacht bieden, dan verzoeken wij  u om uw contactinformatie te emailen naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

 

 

Hallo,


Ik bemiddel voor iemand voor deze zeer lieve zachtmoedige 13 jaar oude Blauwe Rus. Hij heeft een stamboom maar de mensen weten niet waar deze ligt tijdens de verbouwingen zoek geraakt. Ze hebben hem gered bij vorige mensen waar hij door de kinderen in een emmer water werdt gedompeld en waar hij aan zijn staart rond gesleurd werdt.

Toen de huidige eigenaar zich over de Rus ontfermde was hij nog in zijn vorige relatie. Ondertussen een andere vrouw in het spel en een kindje, waardoor deze lieve bescheiden rus meer en meer ruimte in moest leveren en steeds minder mocht. Eerst mocht hij nog naar buiten via het keukenraampje daarvoor moest hij eerst op het aanrecht klimmen. Hij ving muizen en kon buiten zijn ei kwijt, maar nu mag hij dat niet meer.

Voorheen toen het eerste kindje geboren werdt is hij van de slaapkamers verbannen naar de zolder. Ondertussen kondigt kindje twee zich aan en ook de zolder moet verbouwd worden en Hercules heeft nu nog maar 1 plaatsje in huis...... onder de trap staat zijn kattenbak en zijn slaapplaatsje...... Hercules likt zich kaal en staat stijf van de stress. Wie hem kan helpen!! Ze zoeken een adres voor hem. Er is iemand voor hem geweest maar die durft hem niet te nemen wegens zijn slechte conditie, zijn vacht is half weggelikt.... zo in en in triest!!!


 http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/herculesgaap.jpg  http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/herculesschootkat.jpg

 

 


 

Het bestuur en de vrijwilligers van Stichting Herplaatsing Zwerfkatten Dordrecht hopen dat iedereen leuke feestdagen heeft gehad, en wenst u een geweldig 2012 toe!

 

 

http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/Newyear-480copy.jpg

 


 

Weer misstanden bij in beslag genomen dieren

In beslag genomen mishandelde en verwaarloosde dieren te vaak van regen in drup door wanbeleid van Dienst Regelingen

 

Cat & Rabbit

 

27 mei 2011 – Vier samenwerkende dierenbelangenorganisaties hebben opnieuw een brandbrief (zie bijlage) gestuurd naar staatssecretaris H. Bleker met het dringende verzoek zijn politieke verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan de voortdurende misstanden die door het wanbeleid van de Dienst Regelingen plaatsvinden met in beslag genomen dieren. Aanleiding is het tweede schrijnende geval binnen één maand: Op 24 mei zijn in Kampen door de LID ruim 200 sterk verwaarloosde konijnen en zelfs gewonde konijnen in beslag genomen. Schokkend is het feit dat een maand eerder de dieren al in dezelfde erbarmelijke omstandigheden door de LID zijn aangetroffen en men toen niet direct ingegrepen heeft. Onduidelijk is waar de konijnen nu verblijven, of zij op de juiste wijze bij de opslaghouder verzorgd worden en of er alles aan wordt gedaan om de verwaarloosde dieren in leven te houden en zij niet hetzelfde lot ondergaan als de 4400 verwaarloosde knaagdieren die in april bij een opslaghouder gedood werden. [Lees meer]

 


Het verhaal van Grijsje

Grijsje

 

Grijs is een kater die is binnengebracht met een bekkenbreuk bij de dierenarts. Hij was aan de achterkant compleet verlamd. Wij hebben hem overgenomen van de dierenarts en zijn met zijn verzorging begonnen. Grijs had geen controle over zijn ontlasting en plasjes. Ook was hij verlamd en kon dus niet op de kattenbak.

 

Wekenlang hebben Grijsje dagelijks op een heerlijk dik zacht dekbed voorzien van incontinentie-onderleggers verzorgd. Een hele klus want Grijs was een wilde kater en moest dagelijks 3 tot 4 maal gedraaid worden van de ene op de andere heup. Zijn doorligplekjes werden dagelijks ingesmeerd met speciale zinkzalf. Dit was ook een hele klus, want Grijs zijn voorpoten en bek werkten nog wel! En regelmatig wilde hij dan toch nog uithalen. Met veel geduld is Grijs toch weer gaan staan. Hij heeft van een complete verlamming alleen een niet helemaal werkend voetje overgehouden.

 

Inmiddels is hij verhuisd naar een permanent opvang en hobbelt daar blij rond. Hij heeft inmiddels een vriendinnetje waarmee hij heerlijk samen in een mandje slaapt.

 


Het verhaal van Lucky

 

Lucky

 

Dit is Lucky. Hij is gevangen in Krispijn met een vergroeide voorpoot. Deze poot was een stomp in vergelijking met zijn andere voorpoot. Volgens de dierenarts had hij een ongeluk gehad en was het voorpootje daarna compleet vergroeid geraakt.

 

Lucky strompelde door de wijk en scharrelde hier en daar zijn eten bij elkaar. Hij was mager en had een lintworm. Gelukkig hebben wij hem kunnen vangen zodat we hem de hulp konden gaan geven die hij zo dringend nodig had.

 

Inmiddels is Lucky gewend aan het leven met 1 voorpoot. Hij is wel wat schuw gebleven maar als hij eenmaal op schoot zit, dan vind hij het heerlijk om geknuffeld te worden. Lucky is nog een jonge kater, hoogstens 2 jaar oud. Gelukkig kan hij goed overweg met andere katten.

 

 


 

 http://i779.photobucket.com/albums/yy74/zwerfkattendordrecht/champagneglazen.jpg

Beste Allemaal

 

 

Sinds een paar maanden ben ik (Caroline) geen voorzitter meer van Stichting Herplaatsing Zwerfkatten. Afgelopen juni ben ik gekozen om plaats te nemen in het bestuur van de Dierenbescherming, afdeling Dordrecht. Dit nieuwe bestuur is nu bezig met een grootschalige fusie tussen diverse regio’s. In het 1e halfjaar 2010 zal dit gerealiseerd worden. Als dit alles achter de rug is, zal ik wederom plaatsnemen in het bestuur van de Stichting.

 

Momenteel draait de Stichting gewoon verder en doet wat zij kan op het gebied van zwerfkatten. In 2010 hebben de vrijwilligers weer heel veel zwerfkatten van een dagelijks diner voorzien. Maar we kunnen trots zijn! Grote groepen zwerfkatten hebben we niet meer in Dordrecht. De groepen die er lopen worden dagelijks gevoerd en in de gaten gehouden. Uitbreiding bij de “wilde” zwerfkatten vindt niet meer plaats. Helaas is er een andere tendens gaande.

 

Veel jonge (ongecastreerde en ongesteriliseerde) tamme huiskatten worden met de regelmaat van de klok gedumpt. Veel van deze katten zijn of drachtig of hebben een nest kittens. Ook veel oude krakkemikkige huiskatten worden gedumpt. De reden hiervan zoeken wij in feit dat de mensen toch minder geld te besteden hebben en dierenartsen nu eenmaal duur zijn. Geld voor castratie of sterilisatie is er vaak niet, laat staan dat er geld is voor een dure operatie van een zieke kat. Dieetvoer is ook erg duur….Dus….. wordt de kat gedumpt.

 

Via dierenartsen komen moeilijk behandelbare katten (qua karakter) bij de Stichting terecht. Wij lappen ze (in goed overleg met de dierenartsen) weer op, en proberen ze het vertrouwen in mensen weer terug te geven. Voor ons geen enkel probleem. Het enige probleem dat de Stichting kent, is geldgebrek. Want al deze katten moeten gevoerd en behandeld worden.

 

Wij danken al onze donateurs voor het grote hart voor katten dat zij hebben. Ook de bedrijven die ons steunen met voer en materialen danken wij namens al deze, voornamelijk “wilde”, zwerfkatten! Zonder jullie hebben de zwerfkatten in Dordrecht geen kans. Ook danken wij natuurlijk onze vrijwilligers die door weer en wind in het touw zijn voor de zwerfkatten. Wij hopen dat 2011 een beter jaar voor alle dieren gaat worden.

 

Namens het bestuur:

Caroline Kramp

 


 

Kijk voor ouder nieuws in ons nieuwsarchief